Kas ir podagra? Simptomi.

Podagra ir artrīta forma, ko raksturo atkārtoti uzliesmojumi – sarkanas, karstas un/vai uztūkušas locītavas, biežāk uztūkusi pēdas īkšā pamatne vai sāns, elkoņi vai papēži. Akūtas sāpes parādās pēkšņi, aptuveni 12 stundu laikā un bez ārstēšanas pāriet nedēļas laikā, taču 6 no 10 cilvēkiem lēkme var atkārtoties gada laikā. Bez ārstēšanas podagra var kļūt par hronisku podagru, nodarot bojājumus locītavām un deformē saites. Saslimstot ar podagru jāņem vērā, ka pieaug arī citu slimību iespējamība t.sk. nierakmeņi, nieru mazspēja, sirds slimības, metaboliskais sindroms, hipertensija un pieaug risks priekšlaicīgi nomirt.

Mākslinieks J. Gilliray attēlo podagras sāpes kā pūķi, kas kož.

Agrāk podagru dēvēja par bagāto ļaužu slimību vai karaļu slimību, taču līdz ar industriālo revolūciju un pieaugošo dzīvnieku olbaltumvielu, rūpnieciski apstrādātas pārtikas patēriņu un aizvien garāku mūža ilgumu šī kaite skar aizvien vairāk iedzīvotāju. Biežāk slimo vecāka gadagājuma vīrieši, taču arī sievietes nav pasargātas no šīs kaites.

Celoņi

Nepareizs uzturs (gaļas un zivju, alkohola un ar fruktozi saldinātu dzērienu lietošana) sekmē urīnskābes daudzuma palielināšanos asinīs. Rezultātā veidojas urīnskābes kristāli, kas nogulsnējas locītavās, cīpslās un apkārtējos audos. Šī kaite neskar visus, jo zināma ietekme ir arī ģenētikai jeb iedzimtībai un traumām. Speciālisti lēš, ka Rietumeiropā ar podagru slimo 1 – 2 procenti un arī Latvijā šie skaitļi varētu būt līdzīgi. Diagnozi nosaka ārsti pēc pacienta vizuālas apskates, taču šaubu gadījumā diagnozi var precizi noteikt analizējot locītavu šķidrumu (sinoviālais šķidrums) un apstiprinot kristālu klātbūtni tajā.

Podagras ārstēšana

Galvenās zāles pret podagru ilgtermiņā ir dzīvesveida un uztura izmaiņas. Akūtos gadījumos tradicionālajā medicīnā mēdz imantot nesteroīda pretiekaisuma līdzekļus, steroīdus vai no rudens vēlziedes (colchicum autumnale) izdalītu preperātu kolhicīnu, kā arī ķirurģisku iejaukšanos.

Ārstēšana ar tautas līdzekļiem Latvijā un pasaulē

Tautas medicīnā podagras diēta vai vienkārši izmaiņas uzturā ir galvenais līdzeklis kā izārstēt slimību. Jāizvairas no produktiem, kas gārsa-podagras-arstesanaveicina urīnskābes veidošanos (dzīvienieku gaļa un subprodukti, zivis, alkohols, saldinātie dzērieni) un pārmērīgas fiziskas slodzes. Vēlams lietot Latvijā plaši pieejamo savvaļas augu – gārsa, kam piemīt diurētiska, mīkstinoša, pretiekaisumu, sāpes remdinoša un dziedinoša iedarbība.

Gārsas pozitīvās īpašības, ārstējot podagru, ir zināma jau gadu tūkstošiem un latīņu valodā to dēvē par aegopodim podagria (latviski – ārstēt podagru). Fitoterapeiti rosina gārsu smalki sasmalcināt, izveidot kompreses un likt uz sāpošajām vietām. Tajā pašā laikā gārsas pielietojums var būt daudz plašāks. Gārsu var lietot ķermeņa attīrīšanas kūrēs, augu vienkārši sablenderējot ar ūdeni un dzerot kā zaļo kokteili, vajadzības gadījumā pievienojot nedaudz svaigus vai kaltētus augļus. Vienlaikus gārsu var izmantot arī kā spinātu vai lapu salātu aizvietotāju zaļajos salātos.

 

Kopsavilkums

Podagra ir slimība, kuras ārstēšanai ir vajadzīga kompleksa pieeja – izmaiņas dzīvesveidā, uzturā un ārsta iesaiste. Nereti kopā ar podagru nāk līdzi arī citas kaites, kuru novēršanai ir jāvelta pienācīga uzmanība. Jebkurā gadījumā ārstniecības kursa laikā un arī turpmāk vēlams būtiski ierobežot dzīvnieku gaļas, zivju un saldināto dzērienu lietošana uzturā. Šī ir slimība, kuras uzvarēšanai veģetārisms ir attaisnojams. Akūtos gadījumos sāpju mazināšanai tiek izmantoti dažādi medikamenti, bet sliktākajā scenārijā var būt nepieciešama arī ķirurģiska iejaukšanās.

Tautas medicīnā, lai izārstētu podagru tiek rekomendēts lietot gārsu (latīniski – aegopodium podagria), taču jāņem vērā, ka bez izmaiņām uzturā rezultāts nebūs tik pozitīvs. Vairumam Latvijas iedzīvotāju uzturs ir pielīdzināms uzturam, kas agrāk bija pieejams tikai bagātniekiem un karaļiem, līdz ar to var rasties veselības problēmas, kas rodas karaļiem.

Izmantotie avoti un papildus literatūra:

  • Chen LX, Schumacher HR (October 2008). “Gout: an evidence-based review”. J Clin Rheumatol. 14 (5 Suppl): S55–62.
  • Terkeltaub R (January 2010). “Update on gout: new therapeutic strategies and options”. Nature Reviews Rheumatology. 6 (1): 30–8
  • Beyl Jr, R. N.; Hughes, L; Morgan, S (2016). “Update on Importance of Diet in Gout”. The American Journal of Medicine. 129 (11): 1153–1158
  • The UK Goat Society  “All About Goat and Diet” – http://www.ukgoutsociety.org/docs/goutsociety-allaboutgoutanddiet-0113.pdf
  • Wikipedia. Gout – https://en.wikipedia.org/wiki/Gout
  • “Augi un Veselība” 84.  – 85. lpp. , Avots. 1997.