Avenes ir vienas no augstvērtīgākajām Latvijas savvaļas ogām. Mēs varam tās uzglabāt, sasaldējot, kaltējot, bet visgaršīgākais būs pašu gatavots aveņu ievārījums. Aplūkosim 2 receptes.

Sastāvdaļas

  • 2 kg aveņu
  • 1,5 kg cukura

Pagatavošana

  • Katlā (vēlams ar biezu dibenu) ieber avenes un cukuru. Samaisi.
  • Liec uz plīts un vāku virsū. Uzkarsē masu un samazini liesmu, lai vārās uz mazas uguns.
  • Vāri 20 minūtes, laiku pa laikam apmaisot.
  • Nosmel putas un liec tās atsevišķā bļodiņā.
  • Izmazgā un izkarsē burkas un vāciņus, ļauj tām nedaudz atzist, bet ne pilnībā.
  • Lej aveņu zapti burkās, līdz pašai augšai.
  • Stingri uzskrūvē vāciņus un apgriez burkas otrādi. Apsedz ar biezu dvieli vai segu.
  • Kad burkas atdzisušas uzglabā tās pagrabā vai citā vēsā vietā (pieliekamais, ledusskapis, apakšējais skapītis virtuvē).

Aveņu ievārījums vislabāk garšo kopā ar pankūkām. Izmanto recepti un baudi kopā ar ģimeni vai atsevišķi.

Aveņu marmelādes pagatavošana

Sastāvdaļas:

  • 2 kg aveņu
  • 1 kg baltais cukurs
  • 400 g cukura ar pektīnu .

Jārīkojas tieši tāpat kā gatavojot aveņu ievārījumu, taču ir nelielas atšķirības sastāvdaļu izvēlē. Tā vietā, lai ņemtu tikai parasto balto cukuru, mēs izmantosim arī speciālo cukuru ar pektīnu, kas liks ievārījumam sarecēt.

Ja ir pieejamas ērkšķogas, tad varat iztikt bez pektīna cukura. Ērkšķogu miziņās ir pektīns, kas lieliski aizvietos speciālo cukuru. Lai to izmantotu, sarīvējiet vai sablendējiet aptuveni 50 g ērkšķogu miziņas. Pievienojiet tās aveņu ievārījuma masai un vāriet visu kopā.

Variācijas par tēmu

Aveņu ievārījumu var gatavot kopā ar jau pieminētajām ērkšķogām, taču tas garšos vēl labāk, ja pievienosiet tam kazenes. Ja vēlaties, gatavot aveņu-kazeņu ievārījumu, daliet ogu masu 1:1, t.i. puse kazeņu, puse aveņu.

Lai arī daudzām saimniecēm ir vēlme samazināt uzturā lietotā cukura daudzumu, ir svarīgi to likt pietiekamā daudzumā. Aveņu zaptē tas kalpo kā konservants un pieliekot par maz, jūsu ievārījums sabojāsies. Vienīgais veids kā šo likumu apiet ir glabāt aveņu ievārījumu aukstā ledusskapī, tad rūgšanas procesi aizņems ilgāku laiku.

Labu apetīti.