Vasaras beigās, rudens sākumā kabači nogatavojas praktiski visi reizē un ātri apēst tos nav iespējams. Viens no veidiem kā saglabāt dārza labumus vēlākai lietošanai ir konservēšana. Izmantojot šo recepti, kabaču salāti būs baudāmi ziemā, pavasarī un pat vēl nākamvasar.

Kabaču salāti ziemai ar burkāniem un ķiplokiem

Sastāvdaļas

  • kabači – 3 kg
  • burkāni – 0,5 kg
  • cukurs – 1/2 glāze
  • sāls – 2 ēdamkarotes
  • eļļa (saulespuķu vai olīvu) – 1/2 glāze
  • etiķis – 1/3 glāze
  • ķiploki – 5 daiviņas
  • sīpoli – 2 gb (lieli)
  • tomāti – 1/2 kg (pēc izvēles)
  • dilles (sagrieztas lielos gabalos) – 1 sauja

Ilustratīvs attēls. Nav redzami burkāni, kas atrodas pašā apakšā.

Pagatavošana

    1. Nomizo kabačus un sagriez kubiņos (apmēram 2×2 cm) vai pusaplīšos kā attēlā.
    2. Nomizo un sarīvē uz rupjās rīves burkānus.
    3. Uzkarsētā katlā ielej nedaudz eļļu, 4 – 5 ēdamkarotes.
    4. Apcep ķiplokus un sīpolus, pievieno burkānus un apcep arī tos viegli brūnus.
    5. Pievieno kabačus un sautē visu masu aptuveni 25 minūtes uz vidējas uguns. Šajā laikā no kabačiem izdalīsies daudz šķidrums un viņi sautēsies kopā ar burkāniem un ķiplokiem savā sulā.
    6. Pievieno kabaču masai dilles, sāli, cukuru un tomātus (ja izmantosi). Uzliec vāku un sautē vēl 10-15 minūtes. Sākotnēji uz lielākas uguns, kad masa sāk burbuļot, vari pagriezt nedaudz mazāku.
    7. Pievieno etiķi, nogriez uguni, visu kārtīgi samaisi un atstāj uz dažām minūtēm ievilkties.
    8. Liec sterilizētās vai izkarsētās burkās (0,5 – 1 litrs). Pēc aizvākošanas burkas apgriez otrādi, noliec siltā vietā un apsedz ar biezu dvieli vai segu.
    9. Uzglabā sausā, vēsā vietā.
    10. Baudi atsevišķi, kopā ar gaļas, rīsu vai kartupeļu ēdieniem.

Noderīgas piezīmes

Gatavojot kabaču salātus, svarīgi izvēlēties burkas, kuru tilpums atbilst jūsu ģimenes ēšanas paradumiem. Ja kabaču salāti garšo visiem, tos var likt arī 3 litru burkā, bet pārējiem labāk izvēlēties 0,5 l burciņas. Pēc atvēršanas kabaču salāti saskarsies ar gaisu un sāksies dabīgi rūgšanas un pelēšanas procesi. Tas būs sevišķi izteikts, ja pasmelsiet salātus ar karoti vai dakšu, kurai būs pieķērušies citi ēdieni, piemēram, krējums.

Tiem, kuriem ar zobiem vēl nav problēmas un nav iebildumi pret kabaču mizām, var tos arī nemizot. Salātu masa nebūs tik viendabīga, bet ne jau vienmēr tas ir nepieciešamas.

Negaršo kāda no sastāvdaļām – ķiploki, sīpoli vai tomāti? Vari to izlaist un kabaču salāti tāpat sanāks lieliski. Parasti salātos tiek izmantoti lielie kabači, bet vari izmantot arī jaunos kabacīšus jeb cukīni. Labu apetīti.