Pīrāgi – speķa, siera, ievārījuma ir neatņemama latviešu svarīgāko svētku sastāvdaļa. Šoreiz apskatīsim, kā jāgatavo kārtainās mīklas pīrādziņi, bet pildījumam izmantosim žāvētu cūkgaļu un speķi.

Sastāvdaļas

  • Kārtainā mīkla: 2 paciņas (pērc veikalā vai gatavo kārtaino mīklu mājās)
  • sīpoli: 1 liels vai 2 vidēji
  • žāvēts speķis ar liesumu (cauraudzis): 400 grami
  • sāls: pēc garšas
  • melnie pipari: pēc garšas
  • ķimenes: dekorēšanai
  • olas: 1 gb. (pīrāgu pārziešanai)
  • Kviešu milti: 30 grami (mīklas pretsalipšanai)
  • Cepampapīrs (nav obligāts)
  • Pupas vai zirņi (vārīti): 1 – 3 gb. (pārsteigumam)

Pagatavošana

Kārtainās mīklas pīrādziņu recepte ir gaužām vienkārša un izdosies lieliski arī, tad, ja taisīsi tos pirmo reizi. Krietni vieglāk tos ir pagatavot no veikalā nopirktas mīklas, bet, ja gribat būt 100% droša, ka pīrāgu mīklai nav pievienoti “E burti” vai citas netīkamas piedavas, mīklu varat pagatavot saviem spēkiem. Turpinājumā pieņemsim, ka mīkla jau ir gatava. Ķeramies klāt pīrāgu gatavošanai:

  • Smalki sagriez – sīpolus un cauraudzīti (cauraugušu, žāvētu speķi). Sajauc tos kopā bļodā un pārber nedaudz maltus piparus (ja vēlies).
  • Uzber uz galda miltus ļoti plānā kārtiņā, tā it kā bērtu sāli uz tomātu maizītes.
  • Liec kārtaino mīklu uz galda un izrullē to dažu milimetru biezumā.
  • Ar glāzi vai krūzi izspied mīklā daudzus apļus. Pīrāgu izmērs būs tieši atkarīgs no apļu lieluma. Ja gribi lielus, izvēlies lielu krūzi.
  • Liec apļos gaļas-sīpolu maisījumu, aptuveni 1 tējkaroti ar kaudzi uz katru pīrādziņu..
  • Pārloki pildītā apļa vienu malu pāri otrai un cieši saspied, lai nepaliek šķirbas.
  • Bonuss – vienā vai dažos pīrāgos papildus ievieto vārītu pupu vai zirni. Pīrāgu ēdājs, kuram gadīsies pupa, varēs uzskatīt sevi par veiksminieku.
  • Liec pīrāgus uz ietaukotas cepešpannas vai pannas, kurā iepriekš ieklāts cepampapīrs. (Ietaukošanai varat izmantot cauraudzīša ādu, sviestu vai eļļu.)
  • Apzied pīrāgus ar sakultu olas dzeltenumu vai sakultu olu.
  • Liec pannu uzkarsētā cepeškrāsnī un cep 180 grādu temperatūrā, kamēr gatavi. Ja izmanto gāzes plīti, cep uz vidējas liesmas, lai arī pildījums paspēj izcepties.
  • Nogaršo, kamēr karsti. Ja plāno ēst daudzus, nedaudz pagaidi, lai atdziest. (vēders teiks paldies).

Labu apetīti!

Papildus ieteikumi

Ja vēlies pagatavot kārtainās mīklas pīrāgu veģetāro versiju, aizstāj sīpolu-gaļas maisījumu ar rīvētu Krievijas vai Holandes sieru, ievārījumu, šķovētiem kāpostiem, vārītām sēnēm vai citām interesantām piedevām. Citā versijā, cauraudzīti var aizstāt arī ar malto gaļu, taču tad obligāti nepieciešams malto gaļu iepriekš apcept. Pretējā gadījumā tā sulosies un pildījums no pīrādziņiem tecēs ārā.

Receptē norādītais mīklas daudzums būs pietiekams 5 cilvēku ģimenei, bet, ja esat lieli pīrāgu ēdāji, noteikti varat gatavot arī vairāk. Pīrāgi labi garšo arī pēc vairākām dienām, kad visi citi svētku ēdieni jau sen ir apēsti. Vajadzības gadījumā apkaltušos pīrāgus var apslacīt ar ūdeni un ielikt vēlreiz karstā cepeškrāsnī un tie atkal kļūs mīksti.