Vaniļas mērce ir ēdiens, kas sadala latviešus divās daļās. Vieniem tā garšo, citiem riebjas vai ir pilnīgi vienaldzīga. Ja kafejnīcā mēdz pirkt šo kārumu kopā ar kūku un gribētu gatavot arī mājās, ir pienācis laiks to apgūt. Vaniļas mērces recepte ir pavisam vienkārša un ātri pagatavojama. Tā būs pa spēkam arī maziem bērniem, ja būs blakus pieaugušais, kas nedaudz palīdzēs.

Sastāvdaļas

  • Olas (M) – 6 dzeltenumi
  • piens – 2 krūzes (katra 200 ml)
  • cukurs – 1/4 (50 g)
  • vaniļas cukurs – 1 tējkarote (alternatīva – 1 vaniļas standziņa)
  • ciete (kukurūzas vai kartupeļu ciete) – 2 tējkarotes

Attēlā vaniļas mērce ar krēmīgu štrūdeli. Viens variants kā baudīt šo mērci.

Pagatavošana

  • Atdali olas baltumus no dzeltenumiem. Mums vajadzēs tikai dzeltenumus.
  • Katlā ar biezu dibenu sajauc olas dzeltenumus ar cukuru, vaniļas cukuru un cieti. Sakul ar dakšiņu vai ar mikseri līdz masa kļūst viendabīgā, zeltainā krāsā un daudzums traukā pieaug aptuveni dubultā.
  • Uzkarsē pienu (citā katlā), bet nevāri, jo piens būs jālej klāt pie olām. Verdošs piens var saraut olu kunkuļos līdzīgi kā ieliekot verdošā šķidrumā jēlu olu.
  • Olas dzeltenumu masai lēni lej klāt pienu un nepārtraukti maisi. Mērķis ir pakāpeniski atšķaidīt masu, bet nesaraut to kunkuļos (līdzīgi kā atšķaidot biezu pankūku mīklu).
  • Liec vaniļas mērci vēlreiz karsēties un turpini maisīt. Karsē līdz brīdim, kamēr mērce iegūst krēmveida konsistenci, bet ne ilgāk kā līdz pirmajam burbulim.
  • Atdzesē mērci. Ēd atsevišķi vai baudi kopā ar kūkām vai citiem saldajiem ēdieniem.

Vaniļas mērces gatavošanas variācijas un ieteikumi

  • Latviešu virtuvē mēdz cieti aizstāt ar miltiem. To var darīt, bet var nākties izmantot mikseri lai padarītu mērci viendabīgu.
  • Ja vēlies pilnībā iztikt bez cietes vai miltiem, izmanto vairāk olu dzeltenumus. Ņem vērā šādu sakarību – jo vairāk olu dzeltenumi, jo biezāka būs tava vaniļas mērce.
  • Vislabākā mērce sanāk no mājas olām, bet arī ar veikalā pirktām olām būtu jāsanāk. Lai tas izdotos olas pirms kulšanas paturi istabas temperatūrā vairākas stundas vai ieliec pirms atdalīšanas siltā ūdenī uz 10 – 20 minūtēm.
  • Ja kaut kas noiet greizi un mērce saiet pārslās vai kunkuļos, varēsi situāciju izglābt 2 veidos – ar mikseri vai jaudīgu blenderi.
  • Sātīgākai vaniļas mērcei izmanto saldo krējumu tādā pašā daudzumā kā norādīts receptē.
  • Uzglabā ledusskapī vai vēsumā ne ilgāk kā pāris dienas.